dinsdag 3 februari 2009

Strand Dubai gesloten


Strand Dubai gesloten: "Het is als zwemmen in een toilet"


Het Laatste Nieuws

29/01/09


Een deel van het exclusieve strand Jumeirah in Dubai is gesloten, omdat het er te ongezond zou zijn. "Onze testen noteerden te veel Escherichia coli. Het is net alsof je in een toilet zwemt", zegt Keith Mutch, manager van een zeilclub, op de Times Online. Slecht nieuws voor Dubai dat zich graag voordoet als hét vakantieoord waar toeristen gegarandeerd elke dag kunnen genieten van de zon en een heldere zee.
Geen normen
Het strand is een magneet voor toeristen en wordt omringd door verschillende hotels. De lokale autoriteiten krijgen veel kritiek omdat ze niet optreden als vrachtwagens menselijk en industrieel afval in de oceaan komen lozen. Het is ook een bewijs dat de Verenigde Arabische Emiraten de snelle ontwikkeling van Dubai niet kunnen volgen. Ze slagen er niet in om de megastad milieunormen op te leggen, tot grote woede van de buitenlanders die de stad aantrekt.
Afvoerbuis
Mutch merkte een paar weken geleden al dat er iets mis was met het strand. "De geur was ondraaglijk en het water had een bruinachtige kleur", zegt hij. Hij struikelde zelfs over het toiletpapier dat op het strand was aangespoeld. Tussen de rotsen ontdekte hij een afvoerbuis die afval in zee spuwde. Hij volgde de buis en kwam kilometers verder terecht in een industriële zone met fabrieken die hebben bijgedragen tot de snelle groei van Dubai. Daar zag hij hoe het rioolafval van de 1,3 miljoen inwoners van de stad in pijpen werd geloosd. Eén van die pijpen leidde naar het strand waar zich zijn zeilclub bevindt.
Goedkoper
De afvoerkanalen werden oorspronkelijk aangelegd om de wateroverlast tijdens het korte regenseizoen op te vangen. Volgens de bestuurders van de vrachtwagens, arme arbeiders uit het zuiden van Azië, moeten ze het afval er om financiële redenen komen dumpen. Eigenlijk worden ze betaald om het afval uit septische putten naar het enige afvalverwerkingsbedrijf in de omgeving te brengen. Maar dat bedrijf ligt diep in de woestijn en daarom dumpen ze het liever in de afvoerkanalen. "We hebben geen keuze. We worden te weinig betaald", zeggen ze.
Proper water?
Mutch verzamelde bewijsmateriaal en stapte naar de overheid. Die negeerde hem tot hij zijn verhaal in de pers ging uitsmeren. Dubai legt overtreders nu zware boetes op en dreigt ermee de bestuurders van dumpende vrachtwagens uit het land te zetten. Dubai garandeert toeristen inmiddels dat het water weer proper is, maar Mutch trekt dat in twijfel. Uit eigen testen blijkt dat het water nog steeds bacteriën en menselijke uitwerpselen bevat. (gb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten